استخرها یکی از گزینه های تفریحی جذاب است که طرفداران خاص خود را دارد. این سازه نیز مانند هر مکان تفریحی دیگری باید از نظر ایمنی و نکات مراقبتی به خوبی نگه داری شود. یکی از اقدامات مهم و تاثیرگذاری روی آن، آب بندی است. استخرها به دلیل ساخته شده از سیمان، آب به راحتی داخل آن نفوذ پیدا می کند. به همین خاطر، برای نگهداری آب داخل آن باید از ساختن اصولی آن مطمئن باشید و هیچ ذره ای از آب داخل آن نفوذ پیدا نکند.
استفاده از مواد عایق بندی استاندارد در استخر به خوبی از بروز مشکلات مختلف در آینده جلوگیری می کند. انتخاب مواد نیز با توجه به نوع استخر و نحوه ساخت آن قابل انجام است. در این مطلب همراه ما باشید تا با روند عایق کاری بیشتر آشنا شوید. تمامی سطوح مانند کف استخر، دیواره ها و لبه ها باید با دقت عایق بندی شود که انجام این کار به توجه و دقت زیادی نیاز دارد.
انواع روش آب بندی استخر
آب بندی استخر در کنار جلوگیری از نشتی آب، فواید مختلفی دارد؛ از نمای داخلی آن محافظت می کند، امکان استفاده طولانی مدت را فراهم می کند و موجب می شود استخر در برابر تغییرات آب و هوایی و کاهش شدید دما دچار آسیب دیدگی نشود. استخرها از بخش های مختلفی مانند مواد ساخت، لوله و اتصالات مختلف مانند اتصالات گالوانیزه و … ساخته می شود که هر کدامشان روی عملکرد و احتمال بروز نشتی تاثیر گذار است. بنابراین قبل از هر چیزی انتخاب متریال ساخت و اجزای استخر روی عملکرد عالی و پیشگیری از نشتی تاثیرگذار است. لوله و اتصالات UPVC یکی از بهتری گزینه های لوله کشی است که مقاومت بالایی دارد و به راحتی آسیب نمی بینند. قیمت لوله PVC نیز با توجه به کیفیت و سایز مشخص می شود که با انتخاب مدل مناسب دیگر نگرانی بابت خرابی و نشتی لوله ها نخواهید داشت.
شرکت سداب یکی از معتبرترین شرکت های لوله و اتصالات است که برای ساخت بهترین استخر می توانید از این مجموعه کمک بگیرید. این شرکت تامین و تولید انواع لوله های فلزی و پلی اتیلن را برعهده دارد و با قیمت منصفانه ای محصولات خود را به فروش می رساند. در این قسمت با روش های مختلف آب بندی آشنا می شوید:
1- کاشی کاری
یکی از رایج ترین روش های آب بندی کاشی کاری است که نسبتا هزینه بالایی دارد و بیشتر برای استخرهای خصوصی انتخاب می شود. اجرای این روش تمیز کردن استخر را بسیار راحت می کند و علاوه براین نمای خاصی به استخر می بخشد. استفاده از کاشی در فضای داخلی و بیرونی استخر بسیار کاربرپسند است و از رشد جلبک و باکتری در اطراف آن به خوبی جلوگیری می کند.
2- اندود کاری سنتی
اندودکاری قدیمی ترین روش آب بندی استخر است که باید توسط افراد کاربلد و حرفه ای انجام شود و نیاز به دانش کافی دارد. ابتدا این روش، ماده خمیری شکلی از گچ یا آهک با ماسه و آب ساخته می شود که اجرای آن، از نفوذ آب جلوگیری می کند.
زمانی نشت آب داخل استخر رخ می دهد که فضای خالی برای ورود آب وجود داشته باشد. هنگام استفاده از مواد آب بنی این روش، فضای خالی پر و منافذ بسته می شود. اندودکاری ساخته شده از مواد بادوامی و غیر قابل نفوذی است که چسبندگی عالی دارد و از نفوذ آب جلوگیری می کند.
3- مواد نانو
چسب نانو از دیگر روش های آب بندی است که حالت مایعی دارد. این روش به دلیل شیری رنگ بودن بعد از استفاده به حالت به رنگ در می آید و تاثیر چندانی روی ظاهر استخر نمی گذارد.
4- عایق کاری استخر به روش ژئوممبران
احتمالا با ورق ژئوممبران برای آب بندی استخرهای کشاورزی، دامداری و پرورش ماهی آشنا هستید که با کمک آن از ورود هر گونه گاز، مواد سیال و رطوبت جلوگیری می کند. این ورق نه تنها برای استخرها، بلکه برای ساخت و سازهای عمرانی کاربرد دارد و به عنوان عایق مناسب سازه های عمرانی استفاده می شود. جنس اصلی ورق ها از پلی اتیلن است که در انواع مختلف HDPE، LLDPE، VLDPE و PVC ساخته می شود. از ویژگی های خاص آن می توان به مقاومت عالی در برابر نور خورشید، مواد شیمیایی، انعطاف پذیری بالا و … اشاره کرد که ایزولاسیون استخرهای کشاورزی و پرورش ماهی بسیار استفاده می شود.
5- چسب بتن
این چسب مایع ای سفید رنگ است که به متراکم سازی بتن کمک می کند و تا حد زیادی مقاومت آن را افزایش می دهد. این افزودنی را به مخلوط سیمانی اضافه می کنند و به دلیل متراکم سازی بالا بسیار اثربخش است. اما به دلیل تغییر عملکرد بتن، باید توسط افراد حرفه ای استفاده شود.
چسب بتن ساخته شده از رزین و پلیمرهای ضدآب، خاصیت نفوذ ناپذیر کردن بتن را دارد و مشکلات ترک خوردگی و جمع شدگی بتن را برطرف می کند. زیرا این چسب ساخته شده از مواد لاتکسی است که خاصیت آب بندی دارد و باعث ترمیم بدنه استخر نیز می شود.
معرفی بهترین روش عایق کاری استخر
استخرها با اهداف مختلفی مانند تفریحی، کشاورزی، پرورشی، اقتصادی و … ساخته می شوند که انتخاب بهترین روش عایق کاری به نوع آن بستگی دارد. همچنین نحوه ساخت و متریال اجرای آن روی انتخاب روش مناسب برای عایق بندی تاثیرگذار است. معمولا برای ساخت استخرها از تجهیزات مختلفی مانند فلز، لوله UPVC ، بتن، فایبرگلاس و … استفاده می کنند که مدل های بتنی انعطاف پذیری بالاتری دارند و به راحتی می توان آن ها را به اشکال مختلفی طراحی نمود.
امروزه با وجود متریال ها و روش های ساخت، استخرهای متفاوت و جذابی را مشاهده می کنیم که تنها مشکلات بر سر راه، نشتی آن هاست. در چنین مواقع، فرد متخصص با بررسی مشکل و پیدا کردن ضعف سازه، بهترین راهکار را برای عایق بندی پیشنهاد می دهد و استخر دوباره خاصیت خود را بدست می آورد.
مراحل آب بندی استخر
میزان نشتی هر استخر به نوع آن بستگی دارد. برخی استخرها به دلیل حساسیت بالا نباید با ذره ای نشتی مواجه شوند و در صورت نفوذ اندکی آب، باید سریعا این مشکل رفع شود. نشستی به دو شکل رخ می دهد؛ دیواره های استخر به دلیل فشار بالا تغییر پیدا کرد و دومین مورد، نشست سازه بر خاک بر اثر گذر زمان که موجب ترک و شکستگی آن می شود. برای رفع این مشکل، ابتدا میزان افت سطح آب بررسی و طی یک الی دو روز تمامی ورودی و خروجی ها بسته می شود. در صورت کاهش افت سطح آن بیشتر هاز تبخیر سطحی، مراحل آب بندی آغاز می شود. مراحل این کار به روش انتخابی بستگی دارد که در ادامه به طور کلی آن را بررسی می کنیم:
انتخاب مواد ترمیمی
افزودنی های مختلفی برای آب بندی وجود دارد که به عنوان پرکننده یا تشدید خاصیت سازه استخر استفاده می شوند. برای مثال، ژل میکروسیلیس بر پایه پلی کربوکسیلات اتر ساخته می شود که جاهای خالی را پر می کند و با روان کردن بتن، خیلی راحت متراکم می شود. چسب بتن نیز یکی دیگر از افزودنی هاست که با ترکیب بتن و مایع سفید رنگ تهیه می شود و موجب افزایش مقاومت بتن می شود.
اجرا مواد ترمیمی
اجرا مواد و گزینه عایق بندی به نوع آن بستگی دارد. برای مثال، عایق بندی به روش ژئوممبرین با کمک جوش پلاستیگی و حرارتی انجام می شود. با اتصال ورق ها به یکدیگر، عایق کاری استخرهای کشاورزی بدون نیاز به زیر سازی قابل انجام است. اما دقت اجرایی آن به مهارت بالایی نیاز دارد و در صورت وجود هر گونه سوراخ، عملا آب بندی بی نتیجه می ماند.
تمیزکاری و زمان دهی برای اثربخشی
بعد از اجرا، باید منتظر اثرگذاری روش انتخابی باشید. تمیز کاری استخر نیز از دیگر مراحل عایق بندی است تا امکان پر کردن دوباره استخر از آب وجود داشته باشد. در صورت مشاهده بهترین نتیجه از این کار، شاهد کاهش مصرف آب و پیشگیری از آسیب دیدگی استخر در روزهای آینده خواهید بود.
جمع بندی
آب بندی استخر یکی از مشکلات افرادی است که از این سازه برای اهداف مختلفی در محیط خانه، باغ یا زمین های کشاورزی استفاده می کنند. انجام این کار به روش های مختلف دردسرهای متفاوتی دارد که در صورت عدم آگاهی نسبت به آن احتمال این که نتیجه دلخواه را مشاهده نکنید زیاد است. امیدواریم با خواندن این مطلب بهترین روش را برای آب بندی انتخاب کنید و با کمک افراد حرفه ای و با تجربه مشکل استخر خود را حل کنید.
سوالات رایج
سطح خارجی استخر به چه روش هایی آب بندی می شود؟
رایج ترین روش ها برای آب بندی استخر، ایزوگام، انواع چسب ها، مواد نانو و انواع پرایمرهاست.
آیا می توان استخر را با ایزوگام آب بندی کرد؟
ایزوگام یکی از پرکاربردترین روش ها برای عایق بندی پشت بام و سرویس های بهداشتی است. اما برای استخر گزینه مناسبی شناخته نمی شود و احتمال این که ظاهر استخر را خراب کند زیاد است.
بهترین روش عایق کردن استخرهای سیمانی چیست؟
دو راهکار معروف برای این دسته از استخرها وجود دارد. اولین روش، ملات واترپروف مانند کریستال شونده و دیگری استفاده از لایه ضد آب مانند واترپروف مایع است.