لوله مانیسمان جزو لولههایی است که در صنعت و خطوط انتقال فشار قوی به کار گرفته میشود. اگر استحکام و دوام لوله برایتان اهمیت دارد، این لوله میتواند گزینه خوبی برایتان باشد. طراحی و ساخت لولههای مانیسمان به گونهای است که در برابر ضربه، فشار و عوامل مخرب دیگر، بسیار مقاوم بوده و تحمل بالایی دارند. در ادامه، به بررسی لوله مانیسمان و ویژگیهای آن میپردازیم…
عوامل موثر بر روی قیمت لوله مانیسمان
کیفیت مهم ترین عامل تعیین قیمت در محصولات می باشد. در صورتی که این لوله ها دارای کیفیت مشابه باشند. عوامل متراژ، ضخامت، رده و کاربرد تعیین کننده می باشند. به علاوه اینکه لوله های دارای نشان استاندارد ملی و بین المللی هستند زیر نظر مراکز کنترل کیفیت و سنجش تست می شوند و دارای گارانتی، شناسه کد و نام تجاری معتبر می باشند تا قیمت نهایی آن ها در خور با کیفیت شان باشد.
لوله مانیسمان چیست؟
علت نامگذاری این لولهها به اسم مانیسمان این است که برای اولین بار در قرن نوزده میلادی، برادران مانیسمان آنها را تولید کردند. جنس لولههای مانیسمان از فولاد مقاوم بوده و به همین علت، دارای استحکام زیادی میباشند.
این لولهها به گونهای ساخته میشوند که بدون درز یا جوش بوده و از همین جهت، برای خطوط انتقال فشار قوی که نیازمند استفاده از لولههایی با کمترین درز و جوش هستند، مناسباند. از آنجایی که ساخت لولههای بدون درز با قطر زیاد کمی مشکل و پر هزینه است، معمولا لولههای مانیسمان را با قطر کم میسازند، مگر اینکه قرار باشد برای صنایع مهم و حساسی استفاده شوند.
البته، بدون درز بودن لولههای مانیسمان به این معنی نیست که برای اتصال آنها به جوش نیاز ندارید. ممکن است در برخی از مواقع، بخشی از قسمتها و نواحی اتصال، نیاز به جوش داشته باشند. اما در هر صورت، تعداد جوش در این لولهها نسبت به لولههای دیگر بسیار کمتر است.
به طور معمول، لولههای تولید شده مانیسمان دارای طول 6 الی 12 متر و قطر 2.1 الی 36 اینچ هستند. در ایران، رایجترین شکل این لولهها طول 6 متر و قطر 24 اینچی دارد.
از لوله فشار قوی مانیسمان رده 20 برای خطوط گازرسانی ساختمانها و از رده 40 برای خطوط آبرسانی برجها یا آتش نشانی و ردههای بالای 40 در صنایعی که نیازمند مقاومت و دقت بالایی هستند، مانند پتروشیمی، استفاده میشود.
مقاومت این لولهها در برابر خوردگی، حرارت بسیار بالا، دمای بسیار پایین، فشار و ضربه باعث شده که به طور وسیع، در صنایع مختلف، مورد استفاده قرار گیرند.
اتصالاتی که برای لولههای مانیسمان مورد استفاده قرار میگیرند، با اتصالات گالوانیزه یا جوشی متفاوت است.
کاربردهای لوله مانیسمان
وجود درز و جوش در لوله، باعث از هم گسیختگی و به وجود آمدن مرکز تنش میشود. چنین مواردی در لولههای مانیسمان یافت نمیشود؛ چرا که این این لولهها، جزو لوله بدون درز محسوب شده و برای استفاده در خطوط انتقال فشار قوی، طراحی و ساخته شدهاند.
برخی از کاربردهای لوله مانیسمان به شرح زیر است:
پتروشیمی
صنعت پتروشیمی که بر روی انتقال نفت و گاز و مشتقات آنها تمرکز دارد، یکی از بزرگترین صنایع ارزی جهان به شمار میرود. انتخاب لوله مناسب برای انتقال مواد پتروشیمی از آن جایی اهمیت پیدا میکند که این مواد علاوه بر ارزش پولی زیاد، قابلیت اشتعال بالا و آسیب رسانی به محیط زیست را دارند. در نتیجه، باید از لوله فشار قوی برای خطوط انتقال صنایع پتروشیمی استفاده کرد.
در صنعت پتروشیمی، از لولههای بدون درز مانیسمان برای انتقال مایعات و گازها، حفاری کیسینگ و تیوبینگ، پالایش نفت و گاز، تاسیسات و… استفاده میشود.
لولههای بدون درزی که در صنعت پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتند از API5I، A53، A333 و A106 که در برابر دمای کم یا زیاد مقاوم بوده و خاصیت ضدخورندگی دارند.
صنایع دریایی
برخی از کاربردهای لوله بدون درز مانیسمان در صنعت دریانوردی شامل لوله کشی دیگهای بخار و لوله کشی قسمتهایی از کشتی که تحت فشار و دمای بسیار زیاد قرار دارند، میشود. علاوه براین، لوله و اتصالات مانیسمان به طور گسترده در ساخت زیردریایی، فانوس دریایی و سکوی بالگرد مورد استفاده قرار میگیرد.
زیردریاییها معمولا در اعماق دریا که فشار آب بسیار زیاد است، سیر میکنند. لولههایی که در ساخت آنها مورد استفاده قرار میگیرند، باید علاوه بر اینکه نسبت به رطوبت و زنگزدگی مقاوم بوده، نسبت به فشار و تغییر ابعاد نیز تحمل بالایی داشته باشند. چنین شرایطی، لولههای مانیسمان را تبدیل به یکی از بهترین گزینهها برای ساخت کشتی و زیردریایی میکند.
تجهیزات هیدرولیک
یکی دیگر از کاربردهای لولههای مانیسمان، استفاده در ساخت بازوهای مکانیکی، سیلندرهای هیدرولیک و دستگاههای اینجکشن است. برای ساخت لولههای مانیسمانی که در تجهیزات هیدرولیک استفاده میشوند، از فولاد ضدزنگ 304 و 304L استفاده میکنند. فولاد ضد زنگ 304 برای تجهیزاتی که در دمای پایین مورد استفاده قرار میگیرند و فولاد ضد زنگ 304L برای تجهیزات هیدرولیکی که در دمای بالا مورد استفاده قرار میگیرند، به کار میروند.
خطوط انتقال هیدروژن
هیدروژن یکی از سوختهای تجدیدپذیر است که در صنایع بسیاری، جایگزین سوختهای فسیلی شده است. اما این سوخت، خاصیت خورندگی بالایی دارد و برای انتقال آن، باید از لولهای استفاده کرد که نسبت به این عیب، مقاوم باشد؛ چرا که هر گونه نشتی در لوله، میتواند منجر به اشتعال و انفجار شود.
درز جوشکاری لولهها، مستعد به وجود آمدن پدیده تورم هیدروژنی است. این پدیده زمانی اتفاق میافتد که مولکولهای هیدروژن در یک مکان جمع شده و به تدریج، باعث خورده شدن آن قسمت میشوند. انتخاب لولههای مانیسمان برای خطوط انتقال هیدروژن، باعث بالا رفتن امنیت و کمتر کردن احتمال آسیب میشود.
دیگ بخار
فشار و گرمای اطراف دیگر بخار، بسیار بالا بوده و نمیتوان از هر لولهای برای اتصالات آن استفاده کرد. بهترین گزینه در چنین شرایطی، استفاده از لوله و اتصالات مانیسمان است؛ چرا که این لولهها، در برابر دما و فشار بسیار زیاد مقاوم بوده و خطر نشت یا انفجار بسیار کمتری نسبت به لولههای دیگر دارند.
مزایای لوله مانیسمان
برای اطمینان از عملکرد لولههای مانیسمان، چهار نوع تست روی آنها انجام میشود. این تستها عبارتند از تست کشش، تست سختی، تست فشار و هیدرواستاتیک و تست خورندگی. چنانچه لولهای بتواند این تستها را با موفقیت پشت سر بگذارد، به این معنی است که از نظر کیفیت، مطلوب بوده و دارای مزایای خاصی است.
برخی از مزایای لولههای بدون درز مانیسمان عبارتند از:
یکپارچگی
فرآیند ساخت لولههای مانیسمان به این صورت است که این لولهها، به صورت بدون درز و جوش ساخته میشوند. نداشتن درز و جوش، باعث یکپارچگی لوله میشود و علاوه بر ظاهری زیبا، عملکرد آن را بهبود میبخشد.
دوام و طول عمر زیاد
موادی که در ساخت این لولهها مورد استفاده قرار میگیرند، از مقاومت و دوام نسبی زیادی برخوردارند. به کار بردن این مواد در فرآیند ساخت، باعث بالا بردن استحکام و طول عمر محصول میشود.
مقاومت زیاد در برابر تغییرات گرمایی و فشار
همانطور که قبلا اشاره شد، لولههای مانیسمان در برابر فشار، ضربه و تغییرات دمای زیاد، بسیار مقاوم هستند.
کم بودن هزینههای تعمیر و تعویض
بالا بودن طول عمر و مقاومت زیاد لولههای مانیسمان، باعث شده که این لولهها در برابر آسیبها مقاوم باشند و نسبت به لولههای دیگر، نیاز به تعمیر یا تعویض بسیار کمتری داشته باشند.
برترین کارخانههای تولیدکننده لوله مانیسمان
برخی از برترین و شناخته شدهترین کارخانههای تولیدکننده لولههای مانیسمان در دنیا عبارتند از:
- Jindal Group
- APITCO Limited
- TMK IPSCO
- ArcelorMittal SA
- Pearlitesteel
- Tenaris
- TPCO Enterprise
- VALLOUREC
- Prosaic Steel & Alloys
لولههای مانیسمان در ایران نیز دارای خط تولید میباشند. برخی از شناخته شدهترین کارخانههای داخلی تولیدکننده این لولهها عبارتند از:
- شرکت تولیدی پروفیل فولادی اصفهان
- شرکت تولیدی لولههای دقیق کاوه ایرانیان
- شرکت تولیدی لوله گستر اسفراین
- گروه ملی صنعت فولاد ایران
لازم به ذکر است که محصولات داخلی، از نظر کیفیت مواد اولیه و روش ساخت، هم ردیف با محصولات خارجی هستند.
تولید لوله مانیسمان به چه شکلی انجام میشود؟
ساخت و آمادهسازی لولههای مانیسمان نسبتا ساده است. ورقهای فولادی لوله پس از آمادهسازی، در سایز و قطعهای مختلف برش خورده و به شکل استوانهای در میآیند. فرآیند ساخت این لولهها در 4 گام خلاصه میشود:
گام اول: آماده کردن مواد اولیه
لولههای بدون درز مانیسمان با استفاده از دو ماده اولیه شمش فولادی و مقاطع چهارگوش فولادی ساخته میشوند. مواد اولیه وارد کارخانه شده و در قسمت انبار قرار میگیرند. سپس با توجه به سفارشاتی که دریافت شدهاند، مشخصات لولههایی که قرار است تولید شوند را وارد فرآیند تولید میکنند.
گام دوم: برش شمش فولادی و گرما دادن به آن
ابتدا، شمشهای فولادی را در اندازههای مخصوصی برش داده و وارد کوره میکنند تا با حرارتی کمتر از نقطه ذوب، به آرامی نرم شود. پس از نرم شدن شمشها، آنها را با استفاده از روش سنبه کاری چرخشی، به شکل ورقههایی با ابعاد مشخص در آورده و به آنها قوس میدهند تا تقریبا شبیه به شکل لوله شوند.
گام سوم: تاب گیری و رفع نواقص احتمالی
پس از سنبه کاری، سر ورقهها را تنظیم کرده و تابهای احتمالی را رفع میکنند. سایز لولههایی که قرار است تولید شوند، با توجه به سفارش مشتری و استانداردهای موجود، انجام میشود. سرانجام، پس از اتمام مراحل ساخت، محصول جهت انجام تستهای لازم، آماده شود.
مرحله چهارم: تکمیل فرآیند تولید و بستهبندی محصول
در این مرحله، لولههای تولید شده را تست و آزمایش میکنند. لولههایی که نتوانند نمره لازم را کسب کنند، از رده خارج میشوند و آنهایی که در تستها، برچسب با کیفیت میخورند را برای بستهبندی و ارسال، آماده مینمایند
مقایسه لوله مانیسمان و لوله درزدار
در طول فرایند ساخت لولههای فلزی درزدار، از رول کردن ورقههای فولادی و درز جوش برای متصل کردن استفاده میشود. برخی از تفاوتهای اصلی لولههای مانیسمان و لولههای درزدار معمولی عبارتند از:
ظاهر
در بدنه لولههای بدون درز مانیسمان، هیچ درز جوش و ناهمگونیای وجود ندارد و سطح آنها یکپارچه و صاف است. اما درز جوشها در بدنه لولههای درزدار معمولی کاملا مشخص است.
مقاومت و استحکام
با اینکه در ساخت این دو نوع لوله از آلیاژ یکسان استفاده شده است، اما لولههای مانیسمان نسبت به لولههای درزدار معمولی، از مقاومت و تحمل فشار بالاتری برخوردارند. به همین دلیل است که لولههای درزدار معمولی، تنها برای مصارف لوله کشی آب شهری یا کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند و نمیتوان آنها را به عنوان لولههای فشار قوی، مورد استفاده قرار داد.
اندازه و ابعاد
از آنجایی که لولههای درزدار معمولی دارای فشار کمی بوده و جوشکاری و اتصال آنها در ابعاد بزرگ سخت است، معمولا در سایزهای کوچک ساخته میشوند. اما لولههای مانیسمان را در ابعاد بزرگ و برای مصارف صنعتی تولید میکنند.
ضخامت لوله
ضخامت لولههای مانیسمان طبق استاندارد ASME تنظیم میشود و معمولا در ضخامت بالا تولید میشوند. اما در لولههای دارای درز جوش، ضخامت لوله به ضخامت ورق بستگی دارد و معمولا ورقهای این لولهها، از ضخامت کمی برخوردارند.
هزینه و قیمت ها
زمان و هزینهای که برای تولید لولههای درز جوش دار در نظر گرفته میشود، کمتر از لولههای مانیسمان است. در نتیجه، قیمت نهایی لولههای مانیسمان، بیشتر از لولههای درزدار تمام میشود.
انواع لوله مانیسمان
لوله های مانیسمان انواع و کاربردهای مختلفی دارند. که برخی از آن ها مانیسمان آتش خوار، مانیسمان گالوانیزه سرد، مانیسمان گالوانیزه گرم، هیدرولیک مانیسمان، سیاه اشاره نمود. که هر یک از آن ها برای موارد ویژه ای مانند لوله های گازی، لوله های کابل برق و مخابرات در صنعت آبرسانی، کشاورزی و گلخانه استفاده می شوند که همین امر بر روی قیمت لوله مانیسمان موثر است.
قيمت لوله مانيسمان چقدر است
قیمت لوله مانیسمان به عوامل زیادی نظیر ابعاد، کیفیت، نتیجه تستهای انجام شده، ضخامت، برند و کشور تولیدکننده آن بستگی دارد. در حال حاضر، با توجه به نوسانات ارز و افزایش قیمت محصولات موجود در بازار، مواد اولیه ساخت لولهها رشد قابل توجهی داشته و این امر، بر روی افزایش قیمتها بیتاثیر نبوده.
با این حال، روند افزایش قیمت لولههای مانیسمان نسبت به سایر لولهها، رشد کمتری داشته و میتوان گفت که با وجود کیفیت و دوام این لولهها، خریدشان مقرون به صرفه به نظر میرسد.
خرید لوله مانیسمان
لولههای مانیسمان به دلیل مقاومت در برابر فشار، خورندگی و ضربه، در صنایع و کاربردهای زیادی، مورد استفاده قرار میگیرند. طول عمر بالای این لولهها باعث شده که هزینههای تعویض و تعمیری که در آینده مورد نیاز است، به حداقل برسد.
چنانچه قصد خرید بهترین و با کیفیتترین لولههای مانیسمان موجود در بازار را دارید، از شما دعوت میکنیم که از فروشگاه ما دیدن فرمایید. ما با هدف جلب رضایت مشتریان عزیز، بهترین محصولات را با خدمات و قیمتهای مناسب ارائه میدهیم.
قبل از خرید لوله مانیسمان ابتدا باید سایز و رده آن را مشخص نمایید. برای خرید لوله مانیسمان می توانید بازرگانی سداب را انتخاب نمایید زیرا این فروشگاه لوله مانیسمان را با بهترین کیفیت در اختیار مشتریان عزیز قرار می دهد. مجموعه سداب از شرکت های معتبر در زمینه تولید لوله و اتصالات پلی اتیلن در کشور است که لیست قیمت لوله مانیسمان را در پایین صفحه قرار داده است.