اتصالات ساختمانی

در صنعت ساختمان سازی با توجه به شرایط خاص ساختمان ها، برج ها و نوع کارایی آنها میبایست از اتصالات ساختمانی متفاوتی استفاده کرد. بازه انتخابی برای لوله کشی در ساختمان به نسبت گسترده‌تر است. به عنوان مثال استفاده از لوله و اتصالات گالوانیزه در گذشته رایج بود.

از زمانی که لوله‌کشی برای اولین بار اختراع شد، انواع مختلف اتصالات لوله‌کشی عامل مهمی بوده است. در ابتدای به وجود آمدن لوله‌کشی، از لوله‌های سربی و سفالی برای انتقال آب به خانه‌ها و اتصالات ساختمانی استفاده می‌شد. در اوایل قرن بیستم، زمانی که لوله‌کشی شروع به انتقال به خانه‌ها کرد، از موادی مانند چدن، تراکوتا، مس و فولاد گالوانیزه نیز استفاده می‌شد.

لوله کشی سربی نیز تا جنگ جهانی دوم، ماده انتخابی رایج برای لوله‌های لوله‌کشی بود. پس از آن با درک مسمومیت با سرب، محبوبیت لوله‌کشی سربی کاهش یافت و پس از جنگ جهانی دوم، لوله‌های گالوانیزه به عنوان ماده انتخابی برای لوله‌های لوله‌کشی داخل خانه مورد توجه قرار گرفت. بعداً در دهه ۱۹۷۰، پلی‌بوتیلن معرفی شد اما مشخص شد که این ماده در اثر قرار گرفتن در معرض کلر در معرض خطر قرار می‌گیرد. امروزه انواع مختلفی از لوله و اتصالات ساختمانی، موجود است که هر یک از این لوله‌ها دارای مزایا و معایبی هستند که در این مقاله، قصد داریم تا مزایا و معایب و همچنین اتصالات ساختمانی و لوله‌های تاسیساتی را به طور جامع و کامل مورد بحث قرار دهیم.

انواع لوله‌های تأسیساتی

انواع لوله‌های تأسیساتی

معمولا پنج نوع از لوله‌های تاسیساتی وجود دارند که عبارتند از: مس، فولاد گالوانیزه، پلی وینیل کلرید (PVC)، پلی وینیل کلرید کلر (CPVC) و پلی اتیلن متقاطع (PEX).

1. لوله‌های مسی

مس یکی از قدیمی‌ترین متریالی است که برای لوله‌کشی لوله مورد استفاده قرار می‌گیرد و امروزه نیز به عنوان یک گزینه محبوب باقی مانده است. دو نوع اصلی از لوله‌های مسی وجود دارد که می‌توانند برای تجهیز یک سیستم لوله‌کشی کامل مورد استفاده قرار گیرند:

مس سخت: مس سخت، در سرتاسر خانه یا ساختمان برای تامین آب استفاده می‌شود. این ماده را می‌توان به قطعاتی برش داده و سپس به هم لحیم کرد.

لوله‌های مسی انعطاف پذیر: مس انعطاف پذیر یا نرم، چکش‌خوار است و در مسیرهای کوتاه که فضا کم است و انعطاف‌پذیری لازم است، مانند گوشه‌ها، استفاده می‌شود.

2. لوله‌های فولادی گالوانیزه

لوله‌های گالوانیزه متریال منتخب برای لوله‌کشی منازل بوده و است. لوله‌های فولادی با یک لایه روی پوشانده شده‌اند که به منظور جلوگیری از زنگ‌زدگی است. انتهای لوله‌ها رزوه شده است تا بتوان آنها را به یکدیگر پیچ کرد. این لوله‌ها بدون شک، از مستحکم‌ترین گزینه‌ها هستند اما دیگر استفاده زیادی از آنها نمی‌شود. لوله‌های گالوانیزه هنوز هم گاهی برای انتقال آب غیر شرب استفاده می‌شوند، اما برای انتقال ایمن آب آشامیدنی مستعد مشکلاتی هستند.

معایب لوله‌های فولادی گالوانیزه

اگرچه لوله‌های فولادی گالوانیزه ارزان‌تر از مس هستند، قوی هستند و در برابر زنگ‌زدگی مقاومت می‌کنند، اما این مزایا به مراتب کمتر از معایب آن هستند که عبارتند از:

طول عمر کوتاه: لوله‌های فولادی گالوانیزه حدود ۲۰ تا ۵۰ سال دوام می‌آورند. این طول عمر ممکن است خیلی کوتاه به نظر نرسد، اما در مقایسه با طول عمر بسیاری از مواد لوله‌کشی دیگر کم‌تر است.

زنگ زدگی: به خصوص در لوله‌های با قطر کم، زنگ‌زدگی می‌تواند به مرور زمان در داخل آن ایجاد شود. در برخی موارد، زنگ می‌تواند از دیواره‌های داخلی لوله جدا شود و در نهایت با جریان آب مخلوط شده و باعث تغییر رنگ آب شود.

آلودگی سرب: اگر لوله‌ها خورده شوند، سرب می‌تواند به داخل آب نفوذ کرده و نوشیدن آن را نا امن کند.

گرفتگی: با گذشت زمان، تجمع مواد معدنی در داخل لوله‌های گالوانیزه می‌تواند شروع به ایجاد گرفتگی کند که این امر جریان آب را مسدود می‌‌کند.

3. لوله‌های پلی وینیل کلراید

پلی وینیل کلراید، که بیشتر به عنوان PVC شناخته می‌شود و شیرآلات یو پی وی سی یکی از موارد آن است، در سال‌های اخیر به یک انتخاب محبوب در اتصالات لوله‌کشی تبدیل شده است. این ماده یک پلیمر ترموپلاستیک است. به عبارت دیگر از ترکیب پلاستیک و وینیل ساخته شده است. لوله‌های پی وی سی سفت بوده و معمولاً به رنگ‌های سفید، کرم یا خاکستری هستند.

آنها اغلب برای انتقال آب با فشار بالا، مانند خط اصلی تامین آب خانه استفاده می‌شوند. لوله‌های پی وی سی در کاربردهای مختلفی از جمله برای انتقال آب آشامیدنی و تخلیه عمل می‌کنند. اگر لوله‌کشی برای انتقال آب آشامیدنی است، به دنبال برچسب “NSF-PW” یا “NSF-61” باشید، که به این معنی است که مواد مطابق با استانداردهای تعیین شده توسط NSF/ANSI 61، بوده و مناسب آشامیدن هستند.

مزایا و معایب لوله‌های پلی وینیل کلراید

لوله های پی وی سی به دلیل مزیت‌های مهمی که ارائه می‌دهند، محبوبیت زیادی پیدا کرده‌اند، از جمله:

طول عمر: پی وی سی در معرض زنگ زدگی یا خوردگی نیست، بنابراین، می‌تواند برای مدت نامحدودی دوام بیاورد. حتی بادوام ترین فلزات مورد استفاده در لوله‌های لوله کشی نیز نمی‌توانند طول عمر چشمگیر PVC را برآورده کنند.

توانایی کنترل فشار: پی وی سی اغلب برای خط تامین اصلی که به خانه‌ها می رود استفاده می‌شود زیرا قادر به تحمل فشار بالای آب است.

سهولت استفاده: پی وی سی در مقایسه با لوله‌های فلزی بسیار سبک‌تر است که حمل و نقل و کار با آن را آسان می‌کند. همچنین کار با آن آسان است، زیرا برای اتصال لوله‌ها نیازی به لحیم کاری نیست. در عوض، لوله ها اساساً به هم چسبانده می شوند.

مقرون به صرفه بودن: PVC از نظر هزینه نیز بسیار مقرون به صرفه است. خصوصاً در مقایسه با مس، PVC یک گزینه بسیار ارزان برای لوله‌کشی می‌باشد.

در حالی که پی وی سی دارای مزایای زیادی است، چندین معایب نیز دارد. این معایب شامل:

عدم قابلیت تاب‌خوردگی: PVC برای انتقال آب گرم مناسب نیست. این به این دلیل است که مانند بیشتر پلاستیک‌ها، گرما می‌تواند باعث تاب برداشتن و ذوب شدن مواد شود.

اندازه: گزینه‌های اندازه‌گیری برای لوله‌های PVC محدود است، که گاهی اوقات ممکن است مشکل ساز شود. حتی اگر لوله پی وی سی اندازه مناسبی داشته باشد، انواع رینگ آهنی و اتصالات مورد استفاده برای اتصال لوله‌های پی وی سی می‌تواند حجیم باشد، که می تواند در فضاهای تنگ مشکل ساز شود.

۴. لوله‌های پلی اتیلن متقاطع

پلی اتیلن متقاطع یا به اختصار PEX یکی دیگر از مواد پلاستیکی مورد استفاده در لوله کشی است. لوله های پلاستیکی به طور کلی به یک نوع لوله محبوب تبدیل شده‌اند که در خانه‌های جدید استفاده می‌شوند. این ماده پلاستیکی خاص در لوله کشی نسبتاً جدید است و می‌تواند برای انواع کاربردهای لوله کشی استفاده شود.

تفاوت عمده بین PVC و PEX این است که لوله های PEX انعطاف پذیر‌تر هستند. این بدان معنی است که آنها می‌توانند در موارد طولانی‌تر و مداومی مورد استفاده قرار گیرند. علاوه بر انعطاف پذیری، برش و اتصال PEX نیز آسان‌تر است. سیستم PEX به گونه‌ای طراحی شده است که با ترکیبی از اتصالات و حلقه‌های چین دار یا گیره‌ها، در کنار هم قرار بگیرد. این روش اتصال لوله‌ها، جایگزین هرگونه لحیم کاری است. فرآیند نصب در این اتصالات سریع و آسان و ماندگار‌تر است.

مزایا و معایب لوله‌های پلی اتیلن متقاطع

برای تبدیل شدن به انتخاب مورد علاقه جدید لوله کشی در میان بسیاری از لوله‌کش‌ها و صاحبان خانه، این ماده دارای مزایای عمده ای است. این مزایا عبارتند از:

طول عمر: لوله‌های PEX مانند PVC و CPVC کاملاً در برابر زنگ زدگی و خوردگی مقاوم هستند. این بدان معناست که آنها می‌توانند برای مدت نامحدودی بدون نیاز به تعویض دوام بیاورند، مگر اینکه به نحوی خراب شوند.

انعطاف پذیری: PEX به اندازه کافی انعطاف‌پذیر است تا بدون مشکل چرخش‌های 90 درجه را اعمال کرد. به راحتی می‌توان آن‌ها را به دیوارها فرو کرد که آن را به یک ماده عالی برای مقاوم سازی تبدیل می‌کند و می‌تواند تنها با یک قطعه بلند در طول یک خانه گسترش یابد.

سهولت استفاده: انعطاف‌پذیری PEX نصب آن را بسیار آسان می‌کند.

تحمل دما: یکی دیگر از مزیت‌های مهم PEX نسبت به PVC این است که PEX قادر به مقاومت در برابر دماهای شدید است و می‌توان از آن برای انتقال آب گرم و همچنین آب سرد استفاده کرد.

هزینه کم: مانند CPVC، PEX نیز گرانتر از PVC است اما به طور قابل توجهی ارزانتر از مس است.

PEX دارای چند معایب نیز می‌باشد که عبارتند از:

فقط کاربرد داخلی: لوله‌کشی PEX را نمی‌توان در هیچ پروژه‌ای در فضای باز استفاده کرد زیرا پلاستیک می‌تواند در اثر اشعه ماوراء بنفش آسیب ببیند. البته اگر فقط قصد دارید از لوله کشی PEX در داخل خانه استفاده کنید، این مورد یک نقطه ضعف نیست.

طعم و بوی آب: برخی از انواع لوله‌های PEX بر طعم و بوی آب آشامیدنی تأثیر می‌گذارند، به خصوص اگر آب برای مدتی در لوله‌ها مانده باشد.

آشنایی با اتصالات لوله کشی

آشنایی با اتصالات لوله کشی

اتصالات لوله‌کشی، به چیدمان سیستم لوله‌کشی و لوازم جانبی مربوط به آن برای آماده سازی آن برای انتقال اشاره دارد. انواع مختلفی از لوله‌های لوله کشی و اتصالات ساختمانی وجود دارد که برای انتقال آب استفاده می‌شوند. لوله‌های رایج لوله کشی عبارتند از لوله‌های پی وی سی، لوله های PEX، لوله‌های مسی، لوله های ABS، لوله‌های چدنی و فولادی گالوانیزه و غیره. این موارد، عمدتاً برای توزیع آب استفاده می‌‌شوند.

انواع اتصالات ساختمانی

اتصالات پلی پروپیلن (اتصالات سبز)

پلی پروپیلن (PP)  با فرمول شیمیایی [CH2-CH(CH3)]n که یکی از پرمصرف ترین و بنیادی ترین پلیمرهای مورد استفاده در سطح دنیاست. به دلیل خواص ویژه ای که این ماده شیمیایی دارد به سرعت جایگزین لوله و اتصالات چدنی شده است. این ماده شیمیایی برای اولین بار در سال 1950 تولید شد و در سال 1954 میلادی وارد صنعت شد. از آنجایی که این لوله ها زمانی که وارد صنعت شدند به رنگ سبز بودند به نام لوله سبز معروف شدند با بعدها با انجام آزمایشات گوناگون مشخص شد که ماده رنگی موجود در لوله ها ممکن است برای سلامتی انسان مضر باشد و نباید آب آشامیدنی از آن عبور کند.

به همین دلیل در حال حاضر اتصالات ساختمانی موجود به رنگ سفید تولید میشوند.

لوله و اتصالات سبز

مزایای پلی پروپیلن

  • طول عمر بالا در شرایط مناسب : اگر PP در دمای 20 درجه سانتیگراد و فشار 25 بار مورد استفاده قرار بگیرد طول عمری نزدیک به 50 سال دارد.
  • تحمل دمای بالا : بازه دمایی قابل تحمل در لوله پلی پروپیلن از ۲۰ الی ۹۵ درجه سانتیگراد است.
  • مقاومت شیمیایی بالا : پروپیلن با آهک ترکیب نمیشود در نتیجه پوسیدگی در آن بوجود نمی آید.
  • مقاومت در برابر اشعه ماورا بنفش
  • نصب آسان : یکی از دلایل محبوبیت این اتصالات ساختمانی نصب آسان میباشد.

انواع اتصالات پلی پروپیلن

  1. ساده (فقط پلی پروپیلن)
  2. تلفیقی (پلیمر و فلز)

اتصالات پروپیلن

اتصالات PVC (اتصالات پلیکا)

یکی از پیشتازان تولید کننده اتصالات پی وی سی شرکت پلیکا است به همین دلیل به لوله و اتصالات پلیکا معروف است. این اتصالات عمدتاً به رنگ طوسی تولید میشود.

انواع اتصالات پلیکا

لوله و اتصالات پلیکا معمولی

یکی از رایج ترین اتصالات ساختمانی مورد استفاده از نوع معمولی آن است.

لوله و اتصالات پلیکا نیمه قوی

از این اتصالات عمدتاً برای انتقال فاضلاب استفاده میشود.

لوله و اتصالات پلیکا قوی

برای محافظت از سیم و کابلها در برابر فشار احتمالی از این نوع لوله استفاده میشود.

اتصالات PVC (پلیکا)

لوله و اتصالات پنج لایه

لوله پنج لایه هم جزو رایج ترین اتصالات ساختمانی است که از دو لایه پلی اتیلن در هم تنیده شده و یک لایه آلومینیوم تشکیل میشود که بین هر دولایه از چسب مقاوم تشکیل شده است. به همین دلیل مقاومت بالایی دارد.

یکی از ویژگی های خاص اتصالات پنج لایه انعطاف بالا میباشد. در عین حال به دلیل وجود آلومینیوم مقاومت بالایی هم دارند. لوله و اتصالات پنج لایه به دو روش پرسی و کوپلی تولید میشود.

لوله و اتصالات 5 لایه

لوله و اتصالات آهنی

اتصالات آهنی در گذشته مصرف بیشتری داشتند اما هم قیمت بالاتری نسبت به سایر مدل های اتصالات ساختمانی دارند و هم طول عمر پایین تر ، به همین دلایل در حال حاضر کاربرد کمتری هم دارند.

انواع اتصالات لوله کشی ساختمان

اتصالات لوله‌کشی ساختمانی، انواع مختلف و متنوعی دارند. بدیهی است که اتصالات لوله به انتهای لوله‌ها متصل شده و به آنها امکان تغییر جهت، کنترل جریان و تغییر قطر لوله را می‌دهند.

انواع اتصالات لوله و کاربرد آنها:

زانویی: برای تغییر زاویه یا جهت اجرای لوله استفاده می‌شود. معمولاً در چرخش‌های ۹۰ درجه و ۴۵ درجه اعمال می‌شود. این اتصالات، سرعت انتقال یا تغییر جهت را توصیف می‌کنند.

اتصالات سه راهی: شکلی مانند حرف T دارند و یک مسیر سه راهه را برای اتصال فراهم می‌کنند.

کوپلینگ: برای اتصال دو قطعه مستقیم لوله با قطر یکسان استفاده می‌شود.

کاهنده‌ها: برای اتصال لوله‌هایی با قطرهای مختلف استفاده می‌شوند و تغییر تدریجی در قطر ایجاد می‌کنند.

اتصالات آداپتور: برای تغییر انتهای لوله بدون رزوه استفاده شده و بیشتر در امورات لوله کشی مسی و پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

درپوش: برای بستن انتهای لوله‌های بن بست استفاده می‌شود.

شیرها: دستگاه‌هایی که جریان مایع یا گاز را از طریق لوله کنترل می‌کنند و شامل شیرهای فشاری، شیرهای توپی، شیرهای دیسکی سرامیکی و غیره، می‌باشند.

اتصالات پی وی سی: در انواع مختلفی از پیکربندی‌ها موجود هستند و ممکن است به حالا (S) یا رزوه (T) باشند.

انواع فلنج و واشر

انواع فلنج و واشر

واشرهای فلنج واشرهایی با قطر داخلی برجسته و پایه فلنجی هستند و در مواردی مورد استفاده قرار می‌گیرند که در آن به یک سطح بزرگ نیاز است. واشر، برای آب‌بندی میان دو فلنج که میتواند جهت عبور پیچ باشد، استفاده می‌شود. انواع مختلفی از فلنج‌ها وجود دارند که عبارتند از: فلنج گردن‌دار جوشی، فلنج اسلیپان، فلنج جوشی ساکتی، فلنج لبه‌دار، فلنج رزوه‌ای یا پیچی و فلنج ساده لغزشی.

انواع لوله‌های فلزی

انواع لوله‌های فلزی

لوله‌های فلزی یکی از رایج‌ترین لوله‌هایی است که در سیستم‌های لوله کشی صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. این لوله‌ها به دلیل استحکام و مقاومت بالایی که در مقابل گرما دارند، یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها برای ساخت سیستم‌های لوله کشی در صنایع و پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها هستند. لوله‌های فلزی از انواع لوله‌هایی هستند که استفاده بسیار زیادی در صنعت دارند یکی از مشکلات رایج آن‌ها، بزرگ بودن و طولانی بودن قطر آن‌ها است که منجر به تعویض دشوار و پر هزینه آن‌ها، به علت نشتی لوله می‌شود. انواع لوله‌های فلزی عبارتند از: لوله‌های چدنی، لوله‌های آهنی و لوله‌های فولادی. در ادامه به معرفی و توضیح هر یک از این لوله‌ها پرداخته شده است.

لوله‌های چدنی

لوله‌‌هایی با سابقه تاریخی طولانی مدت هستند که تولید آن‌ها در قرن‌های 19 و 20‌ام آغاز شده و از آن‌ها برای انتقال آب، به عنوان لوله‌های فشاری استفاده می‌شود. در حال حاضر، اغلب کارخانه‌های تولیدی، به ساخت این لوله‌ها تغییر رویه داده‌اند.

مزایا

نسبت به لوله‌های آهنی یا فولاد ضدزنگ، دارای دیواره‌ی ضخیم‌تری هستند و خوردگی بسیار پایینی دارند.

معایب

دارای عملکرد ارتجاعی و مقاومت مکانیکی بسیار پایینی هستند، امکان خوردگی در قسمت‌های داخلی و خارجی آن وجود دارد، قابلیت ارتجاعی کمی دارند، اغلب پوشش محافظ خارجی ندارند، فاقد رویه خارجی هستند و …

لوله‌های آهنی نشکن (DIP)

لوله‌‌هایی فشاری هستند که اغلب در لوله‌کشی آب آشامیدنی و فاضلاب کاربرد دارند. اجزاء پوششی آن از چدن گرافیتی کروی و فلز نشکن است. اما قسمت داخلی آن، برای جلوگیری از خوردگی حین توزیع آب، پوشش ملات سیمانی دارد.

مزیت‌ها

نسبت به چدن، چکش‌خواری بهتری دارند، نسبت به چدن، مقاومت ضربه‌ای بیشتری دارند، دارای استحکام بالاتری هستند، وزن آن‌ها سبکتر و چیدمان آن‌ها آسان‌تر است، اتصالاتی بسیار ساده دارند و به دلیل بزرگ بودن قطر داخلی لوله، هزینه کم‌تری را شامل می‌شوند.

معایب

سرعت خوردگی بالایی دارند، امکان زنگ‌زدگی و خوردگی داخلی و خارجی در آن‌ها وجود دارد، به سیستم‌های محافظت داخلی و خارجی نیاز دارند، برای دسترسی به سیستم‌های محافظتی، دارای محدودیت هستند.

انواع لوله‌های پلیمری

لوله‌های پلیمری، لوله‌هایی هستند که امروزه کاربرد بسیار زیادی در صنعت و تاسیسات ساختمانی دارند. این لوله‌ها خواص فیزیکی و شیمیایی بسیار زیادی دارند که موجب جلب توجه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان زیادی شده است. لوله‌های پلیمری در انواع نایلونی، لوله پلی اتیلن (PE)، لوله پلی وینیل کلراید (PVC)، لوله پروپیلن ( PP)، پلی بوتیلن و غیره تولید می‌شوند.

اتصالات سه راهی

اتصالات سه راهی

انواع مختلفی از اتصالات لوله در سیستم‌های لوله کشی استفاده می‌شوند که اصلی‌ترین و متداول‌ترین آنها عبارتند از: زانویی، سه راهی، کاهنده‌ها، اتصالات، کوپلینگ‌ها، درپوش‌ها، شاخه‌ها، آداپتورها، خروجی‌ها، شیرها و فلنج‌ها. یکی از آن‌ها اتصالات سه راهی می‌باشد که یک اتصال دهنده خط لوله است که به لوله اصلی و لوله انشعاب متصل می‌شود. همچنین به عنوان لوله سه طرفه نیز شناخته می‌شود که به طور گسترده در سیستم انتقال گاز مایع استفاده می‌شود. انواع مختلف آن عبارتند از:

سه راهی جوشی: انواعی از این مدل، براساس استاندارد ASME / ANSI B16.9 تولید می‌شوند. این نوع از سه راهی در سایز‌های ½ اینچ الی 48 اینچ و همچنین، در انواع سه راهی مستقیم و سه راهی کاهنده تولید می‌شوند. این مدل دارای انواع پلیمری نیز می‌باشد که شامل، سه راهی پلی اتیلن جوشی، اتصالات پلیکا جوشی و غیره.

سه راهی ساکتی: این مدل، براساس استاندارد ASME B16.11 تولید می‌شود. سه راهی های ساکتی انواع مختلفی دارند که عبارتند از: سه راهی پرسی پنج لایه و سه راهی ساکتی پلیکا.

سه راهی رزوه‌ای: این مدل در سایز و درجه بندی، مشابه مدل جوشی است و انواع مختلف آن عبارتند از: سه راهی رزوه‌ای پنج لایه و سه راهی رزوه‌ای پلی اتیلن پیچی.

اتصالات چهارراهی

اتصالات چهارراهی نیز مشابه اتصالات سه راهی، در اندازه‌ها و ابعاد مختلفی تولید شده و برای اتصال انشعابات فرعی استفاده می‌شوند. اتصالات چهارراهی، شامل دو نوع چهار‌راهی ساده و چهارراهی تبدیل می‌شود. این مدل از اتصالات، در تاسیسات لوله کشی فاضلاب کمتر کاربرد دارند و از آن‌ها در لوله‌هایی با قطر کم استفاده نمی‌شود.

اتصالات زانویی

اتصالات زانویی

اتصالات زانویی، بیش از سایر اتصالات لوله استفاده می‌شوند و انعطاف پذیری را برای تغییر جهت لوله‌ها فراهم می‌کنند. این مدل اتصالات، عمدتاً در دو نوع استاندارد 90 درجه و 45 درجه موجود است. با این حال، می توان آن را به هر درجه دیگری نیز برش داد. زانویی‌ها در دو نوع شعاع کوتاه (1D) و شعاع بلند (1.5D) موجود هستند.

اتصالات زانویی 90 درجه: زانویی 90 درجه بین لوله تعبیه شده است تا جهت لوله را 90 درجه تغییر دهد.

اتصالات زانویی 45 درجه: زانویی 45 درجه بین لوله‌ها تعبیه شده است تا جهت لوله را 45 درجه تغییر دهد.

اتصالات زانویی شعاع بلند: در اتصالات زانویی با شعاع بلند، شعاع خط مرکزی 1.5 برابر اندازه اسمی لوله است یا می توان گفت 1.5 برابر قطر لوله است. به طور معمول از زانویی با شعاع بلند در لوله‌کشی استفاده می‌شود. زیرا در مقایسه با زانویی با شعاع کوتاه، افت فشار کمتر است. در این مدل، به فضای بیشتری نسبت به مدل شعاع کوتاه نیاز است.

اتصالات زانویی شعاع کوتاه: در زانویی شعاع کوتاه، شعاع خط مرکزی همان اندازه اسمی لوله است یا می توان گفت یک برابر قطر لوله است. آرنج های شعاع کوتاه در فضای محدود استفاده می‌شوند. اما به دلیل تغییر ناگهانی جهت جریان افت فشار بالایی دارند.

لوله‌های فولادی

لوله‌های فولادی دارای قطر زیادی بوده و در لوله‌کشی آب و فاضلاب کاربرد فراوان دارند و اغلب از جنس فولاد کربن ساخته‌ می‌شوند.

سه روش اساسی برای ساخت لوله‌های فولادی وجود دارد:

قالب خمیری شکل: برای شکل‌دهی به لوله، فولاد داغ را به داخل قالب انتقال می‌دهند. با استفاده از این روش، فولادی به قطر ۵۰۰ میلی‌متر تولید می‌شود که قیمت بالایی دارد اما بسیار مطمئن است.

اتصالات جوش آهنی: در این روش، ورقه فولادی به دور یک قالب پیچانده شده و سپس درز آن لحیم‌کاری می‌شود. قیمت این مورد ارزان‌تر بوده اما پایداری کمی دارد.

قالب‌گیری: فولادی که به حالت مایع و داغ است، داخل قالب ریخته می‌شود که در این حالت، به ‌آسانی در برابر ضربه ترک نخورده و تحت فشار نمی‌شکند.

لوله‌های کربن استیل

لوله‌های فولادی کربنی، یک ماده بادوام ساخته شده از فولاد کربنی، آلیاژ فولادی با آهن و کربن هستند. به دلیل استحکام و توانایی و همچنین مقاومت آنها، لوله فولادی کربنی در انواع صنایع سنگین مانند زیرساخت‌ها، کشتی‌ها، تقطیرها و تجهیزات کود شیمیایی استفاده می‌شود. لوله کربن فولادی برای خدمات مایع، گاز و بخار و همچنین در خدمات زیرزمینی نیز استفاده می‌شود. انواع مختلفی از این لوله‌ها وجود دارند که عبارتند از: لوله‌های کربن فولاد ERW، لوله‌های فولادی کربنی جوش داده شده، لوله‌های ساخته شده از فولاد کربن، لوله‌های کربن فولادی ASTM A335، لوله‌های بدون درز فولاد کربنی و لوله‌های کربن فولادی LSAW.

خرید اتصالات ساختمانی

بازرگانی سداب ارائه دهنده انواع لوله و اتصالات ساختمانی ، اتصالات فاضلابی ، لوله پلی اتیلن و … در ایران با کیفیت بالا و قیمت مناسب میباشد. برای دریافت لیست قیمت و آگاهی از میزان تخفیف ها با شماره تلفن 33901412 تماس حاصل نمایید.

سوالات متداول

۱- چند نوع لوله پلاستیکی وجود دارد؟

لوله های PVC به طور کلی به چهارنوع دسته بندی می‌شوند: PVC-U PVC غیر پلاستیکی، C-PVC (PVC کلردار)، PVC-O (PVC مولکولی گرا) و PVC اصلاح شده. علاوه بر اشتراک در بسیاری از موارد، هر نوع PVC مزایای خاص خود را برای کاربردهای مختلف دارد.

۲- اتصالات مختلف لوله شامل چه مواردی است؟

انواع مختلفی از اتصالات لوله در سیستم‌های لوله کشی استفاده می‌شود. اصلی‌ترین که متداول‌ترین آنها عبارتند از: زانویی، سه راهی، کاهنده‌ها، اتصالات، کوپلینگ‌ها، درپوش‌ها، شاخه‌ها، آداپتورها، خروجی‌ها، شیرها، واشر‌ها و فلنج‌ها.

۳- منظور از اتصالات لوله چیست؟

قطعه‌ای (مانند کوپلینگ یا زانویی) که برای اتصال لوله‌ها یا به عنوان لوازم جانبی لوله استفاده می‌شود. اتصالات یا آداپتور‌های لوله‌ها، در سیستم‌های لوله برای اتصال بخش‌های مستقیم لوله‌ها، سازگاری با اندازه‌ها یا اشکال مختلف و برای اهداف دیگری مانند تنظیم جریان سیال استفاده می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیام در واتساپ تماس: 02133901412 کانال تلگرام پیام در ایتا